Sunday 14 February 2010

Vitoria gasteiz



Monet suomalaiset ovat pitkään viettäneet lomansa Espanjassa. Silti suurin osa heistä on aina käynyt Välimeren rannikolla aurinkoa ja rantoja etsimässä. Sen takia monet tunnistavat Espanjan aurinkoiseksi ja rauhalliseksi maaksi. Minun mielestä Espanja on paljon muuta kuin rantoja ja aurinko, sillä siellä on todella ainutlaatuinen historiallinen perintö ja monipuolinen kulttuuri ja luonnonmaisema. Tämän perusteella minä haluaisin kertoa Vitoriasta- kotikaupungistani- ja samalla kannustaa tutustumaan siihen, koska mielestäni siellä kannattaa vierailla. Olen lisäksi kuullut muutamilta vierailta että Vitoria on heille osoittautunut arvaamattomaksi yllätykseksi.

Vitoria Gasteiz on noin 230.000 asukkaan kaupunki pohjois-Espanjassa, joka sijaitsee kohtuullisen lähellä Biskajanlahtea olevalla ylängöllä. Se on Baskimaan itsehallintoalueen pääkaupunki, vaikka kulttuurillisesti voisi sanoa että kaupunki on epämääräisessä asemassa Baskimaan ja Kastilian välillä. Navarran kuningas Sancho Ku

udes perusti Vitorian vuonna 1181 Zadorran joen lähellä sijaitsevalla mäellä. Seuraavina vuosisatoina kaupunki laajentui itään ja länteen ja muodosti mantelin muotoisen kaupunkikaavan, joka on nykyisin vielä olemassa.

Yksi tärkeimmistä nähtävyyksistä Vitoriassa on Santa Marian tuomiokirkko, joka sijaitsee vanhan kaupungin pohjoisreunalla. Ilmeisesti goottinen tuomiokirkko oli alunperin huonosti rakennettu ja nykyisin se on remontissa, joka on muodostunut matkailukohteeksi. Koko vanha kaupunki on kuitenkin kiehtova. Täma kaupungin osa on perinteisesti ollut hieman syrjässä, mutta nykyisin sitä halutaan elvyttää ja siellä järjestetään sekä virallisia että vapaaehtoisia kulttuuritapahtumia.

Vaikka nykyisin kaupungissa on runsaasti palveluja, Vitoria kasvoi teollisuuden vuoksi. Siellä on kaksi suurta tehdasta; Michelin-rengastehdas ja Mercedes Benz-tehdas, jossa valmistetaan Mercedes Vito pakettiautoa. Itse asiassa ”Vito” nimi johtuu kaupungin nimestä.

Viime vuosina kaupunkiin on tuotu muutamia kulttuuritapahtumia. Suurimmat tapahtumat on siis jazzfestivaali heinäkuussa ja Azkena Rock Festival toukokuussa. Niissä voi nauttia joka vuosi kansainvälisesti tunnetuista bändeistä. Lisäksi, jazzfestarin aikana järjestetään muutamia vapaaehtoisia jazzkeikkoja pienissä baareissa, etenkin vanhassa kaupungissa, jossa on satoja baareja. Samalla tavalla kuin muutamat kaupungit Baskimaassa, Vitoria on tuttu sen gastronomiasta, joka koostuu ainutlaatuisesta tapas-tai ”Pintxos”-kulttuurista. Pintxos otetaan joka baarissa päivittäin pieneksi palaksi jonkun hyvän viinin kera. Ne voivat olla todella luovia ruokaideoita ja nykyisin nimenomaan luovuutta pidetään tärkeänä oikeaa baaria valitessa. Kuten totesin, baareja on satoja ja perinteinen baareissa käyminen tapahtuu sillä tavalla että otetaan yksi pintxo ja yksi lasi viiniä eräässä baarissa ja sitten siirrytään toiseen baariin. Näin voi vierailla erilaisissa paikoissa ja viettää paljon aika kaduilla.

Vaikka kaupungissa on hienoja tapahtumia, hienoin ja hämmästyttävin niistä on ”Las Fiestas de la Blanca” (Valkoisen neitsyen juhlat). Se on paikallinen juhla johon miltei kaikki vitorialaiset osallistuvat (vieraiden kanssa). Juhlat alkavat Virgen Blancan torilla Celedon maalaispojan laskemisella San Miguelin kirkon tornista. Celedon-nukke kuvaa maalaispoikaa joka saapuu kaupunkiin juhlimaan viideksi päiväksi. Fiestan aikana on muutamia jännittäviä tapahtumia (esim. härkätaistelut) ja koko päivän ja yön kadut ovat täynnä ihmisiä jotka juhlivat, laulavat, juovat ja tanssivat. Tätä kannattaa ehdottomasti katsoa ja siihen osallistua.

Lyhyesti olen kertonut kaupungista jossa olen kasvanut ja jota rakastan ikuisesti. Sanotaan että Vitoriassa on Espanjan toiseksi paras elämänlaatu. Toki on tunnustettava se että sieltä löytyy heikkouksiakin, mutta Vitoria on sympaatinen ja iloinen kaupunki joka keinuu koko ajan perinnön ja nykyajan välillä.

No comments: